Gedreven voorzitter Branchegroep Metaal bundelt krachten onderwijs en bedrijfsleven

Gedreven voorzitter Branchegroep Metaal bundelt krachten onderwijs en bedrijfsleven

Patrick Vrede, 51 jaar, heeft al heel zijn leven een hart voor de techniek. Van jongs af aan kiest hij voor dit mooie vakgebied. Als voorzitter van de Branchegroep Metaal zet hij zich nu actief in voor het bevorderen van de ‘kruisbestuiving’ tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Bewuste keuze voor Techniek

Patrick Vrede heeft aan het begin van zijn lerend leven bewust gekozen voor de techniek. “Ik heb bij mijn moeder moeten smeken of ik naar de LTS mocht – aangezien het in die tijd veel chiquer was om de MAVO of de HAVO te doen”, herinnert Vrede zich nog levendig.

Na de LTS metaaltechniek, volgde hij MTS werktuigbouwkunde en daarna de Pedagogische Technische Hogeschool (mechanische techniek).
Vrede heeft daarna bewust gekozen voor de werkvloer – van zijn 24ste tot aan zijn 30ste. Daarna heeft hij middenkader-functies gehad en vanaf 2004 is hij werkzaam in het onderwijs.

Hij is daarbij gestart als docent metaaltechniek in een jeugdgevangenis. Patrick vervolgde zijn loopbaan daarna bij ROC Zadkine (afdeling metaaltechniek). Na zijn loopbaan bij Zadkine heeft hij bewust gekozen voor het VMBO, om samen met de collega’s het profiel PIE (Produceren Installeren en Energie) te implementeren (ontwikkelen en lesgeven). Na dit mooie project van vier schooljaren op het vmbo, landde hij bij ROC Mondriaan. Daar werd hij gevraagd om naast het lesgeven de afdeling metaaltechniek te coördineren.
Naast zijn werk voor ROC Mondriaan heeft Patrick ook nog eens zijn eigen onderneming in training en advies voor het bedrijfsleven met betrekking tot de Metaalsector.

Branchegroep Metaal verbindt

De Branchegroep Metaal heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs; begrip krijgen voor elkaar. Leerlingen opleiden daar waar het bedrijfsleven er behoefte aan heeft.

“Vanuit het Masterplan bouwen we aan Regioprofielen om zo instroom van het onderwijs in het bedrijfsleven te bevorderen. Door krachten te bundelen! In het bedrijfsleven vindt je up-to-date kennis waar een school en haar leerlingen behoefte aan hebben. Door samenwerking krijg je een mooie kruisbestuiving”, ervaart Patrick Vrede vanuit zijn rol als voorzitter.

Vrede vindt zijn netwerk erg belangrijk en heeft een sterke motivatie om zoveel mogelijk rendement uit zichzelf te halen, daar waar zijn hart ligt: de Metaal. Dit is voor hem dan ook dé reden om zich in te zetten als voorzitter voor de Branchegroep Metaal.

Werk aan de winkel

Er zijn in de Branchegroep drie subgroepen gemaakt: Precisietechniek, Metaalbewerken en S&O werktuigbouw.

“We hebben als doel om de Regioprofielen te vernieuwen binnen de subgroep precisietechniek. Daarnaast willen we goed in kaart krijgen welke bedrijven er zijn in Zuid-Holland en welke specifieke vragen en werkzaamheden zij hebben in het Zuid-Hollandse.

Voor de andere twee subgroepen – Metaalbewerken en S&O werktuigbouw – willen we graag de behoeftevraag van kennis up-to-date krijgen. Vrede noemt als voorbeelden: hybridedocenten (vanuit het bedrijfsleven) en het onderling van elkaar leren bijvoorbeeld over instroom van personeel bij bedrijven.

Daarnaast evalueert de Branchegroep hoe de beoordelingsinstrumenten worden toegepast en hoe er wordt samengewerkt binnen BPV en de school. “Er zijn dus zat dingen te doen! Er staan vijftien serieuze aandachtspunten op onze agenda. Per sessie werken we aan twee van deze punten.”

Instroom bevorderen

Wat Patrick Vrede nog zoekt vanuit de Metaalbranche? “We willen heel graag de instroom bevorderen. Er zijn een aantal initiatieven die hetzelfde doel hebben. Zoals: Sterk Techniek Onderwijs. Het is daarbij belangrijk dat we goed kijken of we geen zaken dubbel doen. Met een goede samenwerking kunnen we dan een beter rendement halen uit onze inspanningen.”

Vrede is in zijn rol als voorzitter van de Branchegroep Metaal dan ook nog druk doende met het werven van bedrijven. Daarover zegt Vrede: “We hebben bijvoorbeeld nog wat bedrijven nog nodig voor de subgroep S&O”

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Branchegroep Metaal, of wilt u meer weten over het Masterplan Techniek Zuid-Holland? Informeer bij Patrick via 088 666 1848 – hij vertelt u graag meer!